InterieurWonen

Ventilatie op de werkplek: belangrijker dan ooit

Ventilatie op de werkplek belangrijker dan ooit
85Views

We krijgen meer en meer aandacht voor de mate waarop we onze gebouwen ventileren. Terecht, zo blijkt, want te vaak blijkt de lucht in een ruimte waarin zich mensen bevinden niet vaak genoeg ververst te worden. Dit kan verschillende negatieve effecten op gezondheid van de medewerkers hebben. Waar moet op gelet worden als het gaat om ventilatie op de werkplek?

Een constante aanvoer van verse lucht

Zeker in een ruimte waarin meerdere mensen samenkomen, is het belangrijk dat er het liefst een continue aanvoer van frisse lucht is. Mensen ademen niet dezelfde lucht uit als dat zij inademen. In het lichaam vinden processen plaats waardoor een groot deel van de zuurstof die mensen inademen, uiteindelijk als koolstofdioxide het lichaam weer verlaten. Dat is niet goed voor de luchtkwaliteit. Wanneer de lucht in een ruimte niet goed wordt ververst, gaat deze steeds minder zuurstof en steeds meer koolstofdioxide bevatten. Dat is niet goed voor bijvoorbeeld de concentratie, maar kan op den duur ook lichamelijke klachten als hoofdpijn veroorzaken.

Door een goed ventilatiesysteem aan te leggen kan dit worden voorkomen. Ventilatiesystemen zorgen voor een continue verversing van de lucht, zodat de kwaliteit hiervan stabiel blijft. Prettig, want zo blijft er steeds voldoende zuurstof in een ruimte aanwezig om goed te kunnen functioneren. Bovendien zijn veel systemen in staat om in de winter de warme lucht die in de ruimte is niet met warmte en al naar buiten te sturen. De warmte wordt vastgehouden en weer meegegeven aan de frisse lucht die naar binnen komt. Dat scheelt een hoop stookkosten en is wel zo duurzaam.

Lucht iedere ruimte wanneer het kan

Helaas is niet iedere werkplek voorzien van deugdelijke ventilatie. Soms is dit ook lastig te realiseren, of kan dit niet op korte termijn gebeuren. Dan is het goed om op zoek te gaan naar een andere oplossing. Niet alleen voorkomt een goede ventilatie dat de kwaliteit van de lucht afneemt, ook kan het de verspreiding van ziektekiemen verminderen. Van groot belang om hier aandacht voor te hebben dus!

Het beste is het om op plekken waar geen ventilatiesysteem is, continue een raam open te hebben. Liefst op wat meer dan een klein kiertje. Is dit niet mogelijk, doordat het bijvoorbeeld te koud wordt op deze manier, dan is een aantal keren even een minuut of tien heel goed luchten ook een optie. Doe dit wel structureel, zodat de lucht regelmatig ververst wordt, en zet zodra de temperaturen het toelaten liever een raam permanent open. Alleen dan blijft de ventilatie steeds in stand.

Geef een reactie