InterieurWonen

Op zoek naar een laminaatvloer? Hier moet je op letten!

waar op letten laminaatvloer
957Views

Laminaat is de meest populaire vloersoort van ons land. Stap een willekeurige woning binnen en je zal vrijwel altijd een laminaatvloer zien schitteren. Vreemd? Welnee! Laminaat kent talloze voordelen voor de gebruiker en is daarmee een geweldig alternatief voor traditionele houten vloeren. Als je voor het eerst een laminaatvloer gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je bij stil moet staan. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe laminaatvloer.

Waar komt het laminaat te liggen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer weet je waarschijnlijk al erg goed waar deze  komt te liggen. Er zijn echter ook mensen die op goed geluk een vloerenwinkel binnenstappen en vervolgens een vloer kopen die helemaal niet bij een ruimte past. Wij raden aan om altijd eerst voorbereidend werk te verrichten voordat de aankoop voltooid wordt.

Bekijk allereerst de ruimte waar het laminaat komt te liggen. Let hierbij goed op het kleurgebruik in de kamer en de materiaalkeuzes. Op basis van die informatie kun je gemakkelijk de juiste kleur voor het laminaat bepalen. Gaat kleuren combineren boven jouw pet? Maak dan een foto van de ruimte en neem deze mee naar een speciaalzaak of deel hem met de eigenaar van een webshop. Zij beschikken over jarenlange ervaring om jou op weg te helpen.

kleuren combineren laminaatvloer

Vervolgens bedenk je hoe vaak de ruimte gebruikt wordt. Zal het laminaat intensief gebruikt worden of wordt hier slechts incidenteel op gelopen? Het antwoord op deze vraag speelt een cruciale rol in de prijscategorie van het laminaat. Een laminaatvloer die intensief gebruikt wordt, zal logischerwijs over hogere kwaliteitseisen moeten beschikken en ook tot een duurder prijssegment behoren.

Hoeveel laminaat heb je eigenlijk nodig?

Uiteraard is het ook belangrijk om uit te rekenen hoeveel laminaat je eigenlijk nodig hebt. Ga je een nieuwe woning betrekken en heb je nog niet de mogelijkheid gehad om een ruimte op te meten? Vraag dan naar een plattegrond van de woning, zo heb je gemakkelijk toegang tot het aantal vierkante meters van elke ruimte.

De oppervlakte van een ruimte bereken je gemakkelijk door lengte x breedte te doen. Tel hier echter wel altijd zo’n 10% bij op. Dit om eventuele snijfouten op te vangen. Ook is het mogelijk dat je enkele planken voor een paar centimeters gebruikt om lastige hoeken te vullen. Koop dan ook altijd meer laminaat dan officieel nodig is. Met een bonnetje kan je het overschot vaak gemakkelijk retourneren.hoeveel laminaat vloer nodig

Bepaal het budget

Nu je precies weet welke kwaliteitsklasse en hoeveel laminaat er nodig is, kan je aan de slag met het bepalen van een budget. Dit doe je altijd eerst voordat je een winkel binnenstapt. Zo voorkom je nare financiële verrassingen en heb je een duidelijk doel voor ogen als je tot aankoop overgaat.

Over het algemeen worden laminaatvloeren per vierkante meter verkocht. Gemiddeld kost een vierkante meter tussen de 10 en 15 euro.  Wees dan ook wel realistisch in het opstellen van een budget. Laminaat is relatief voordelig, maar in grote ruimtes ben je al snel rond de 300 a 400 euro kwijt.

Met een duidelijk plan en een realistisch budget is het kopen van een laminaatvloer nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Geef een reactie