Wonen

Zelf nieuwe dakbedekking aanbrengen: een goed idee?

Zelf nieuwe dakbedekking aanbrengen- een goed idee?
593Views

Is je dakbedekking toe aan vervanging? Dan ben je waarschijnlijk snel geneigd om hier iemand voor in te schakelen. Dakdekken is een vak apart, tenslotte, en veel mensen moeten er niet aan denken om deze klus zelf uit te moeten voeren. Toch kunnen er situaties zijn waarin je wel degelijk zelf voor een nieuwe dakbedekking kunt zorgen, of de klus in ieder geval voor een deel zelf kunt uitvoeren.

De oude dakbedekking: wat doe je ermee?

Meestal is er een goede reden om je bestaande dakbedekking te gaan vervangen. Vrijwel ieder materiaal heeft zo zijn uiterste houdbaarheidsdatum, en gaat op den duur gebreken vertonen. Op een dak is dit extra vervelend, omdat dit over het algemeen lekkage zal veroorzaken. Let je niet goed op dan zit je in zo’n situatie al snel niet alleen met een beschadigd dak, maar lopen ook de spullen die onder her lek staan of zelfs de muren en de vloer schade op.

Je kunt je dakbedekking dus beter iets te vroeg dan een paar dagen te laat vervangen, de schade is al snel niet te overzien. Controleer je dak om deze reden regelmatig, en neem signalen als kleine scheurtjes of breukjes serieus.

Besluit je dat het tijd is om je dakbedekking te vervangen, dan komt al snel de vraag of je de oude dakbedekking eerst moet verwijderen. In veel gevallen is het antwoord hierop ‘ja’. Zeker bij huizen die al wat langer geleden zijn gebouwd, zitten er op het platte dak al heel wat lagen dakbedekking over elkaar heen aangebracht. Dat kan heel lang goed gaan, maar is natuurlijk geen duurzame situatie. De scheuren die in de loop der jaren in dit materiaal zijn ontstaan of nog gaan ontstaan kunnen gaan werken, en daarmee niet alleen de nieuwe dakbedekking maar ook het dak zelf blijvend beschadigen.


Het verwijderen van oude dakbedekking, zeker als het om meerdere lagen gaat, is een lastige klus waar vaak speciaal gereedschap voor nodig is. Je zou dit zelf kunnen doen, maar wees heel voorzichtig en ga niet te wild op de oude lagen zitten bikken: voor je het weet beschadig je de onderliggende constructie.

De nieuwe dakbedekking: zelf doen?

Is de oude dakbedekking verwijderd, controleer je natuurlijk eerst goed of je dak geen zichtbare gebreken heeft. Is dit wel het geval, dan is het belangrijk deze eerst te herstellen voor je een nieuwe dakbedekking aanbrengt. Het aanbrengen van een dakbedekking die moet worden verhit is over het algemeen een klusje voor de vakman, voor je het weet zet je je dak in brand. Kies je echter voor EPDM folie dan is het een ander verhaal. Deze hoef je niet te verhitten, maar breng je aan met EPDM lijm. Dit is een klus die je zelf zou kunnen doen, al kan het zeker over een wat groter oppervlak lastig zijn.

Geef een reactie