Wonen

Alles wat je moet weten over een energielabel voor je huis

Wat is een energielabel
452Views

Als huurder of koper wil je natuurlijk dat je huis zo zuinig mogelijk is. Met een energielabel kan worden aangetoond hoe zuinig je huis is. Hoe zuiniger je huis is, hoe minder je hoeft te betalen voor energie. Wil je meer weten over wat een energielabel eigenlijk is? En wat er verder belangrijk is bij een energielabel? Lees dan hieronder snel alles wat je moet weten over een energielabel! 

Wat is een energielabel? 

Misschien heb je weleens in een winkel op een koelkast een sticker gezien met regenboog kleuren en letters van A tot en met G. Er is een bepaald systeem voor waarbij een A-label zeer zuinig is, en een G-label zeer onzuinig is. Een energielabel voor woningen geeft inzicht in de zuinigheid van je huis. Dit houdt in dat je op basis van een energielabel weet hoeveel energie je huis verbruikt.

Als je een huis gaat verkopen of juist een huis gaat verhuren, moet er een definitief label zijn. Dit is verplicht. Vraag je geen energielabel aan? Dan kan je zelfs een boete ontvangen. Je kan een energielabel gemakkelijk thuis aanvragen. Houd er rekening mee dat een energielabel alleen tien jaar geldig is. Na die tien jaar moet er weer een nieuw energielabel worden vastgesteld. 

Verandering vanaf 2021 

Voor 2021 was het de bedoeling dat je zelf de benodigde informatie over je huis doorgaf. Op basis van die informatie werd er een energielabel vastgesteld voor je huis. Dit is inmiddels vanaf 2021 veranderd. Nu moet je via een energieadviseur een energielabel kopen. Heb je voor 2021 al een energielabel? Dan hoef je uiteraard niets te doen. Je kan nog tien jaar gebruik maken van het vastgestelde energielabel. 

Het is nu de bedoeling dat er een energieadviseur langskomt om het energielabel van je huis vast te stellen. De energieadviseur maakt dan een rondje door het huis en neemt kenmerken op. Door deze opgenomen informatie wordt er dus berekend hoeveel energie je huis verbruikt voor onder andere warm water. Hierdoor is het aanvragen van een energielabel duurder geworden. 

Zorg voor een A-label 

Iedereen wil dat zijn of haar woning zo zuinig mogelijk is. Een zuinig huis heeft bovendien een hogere waarde dan een onzuinig huis. Er zijn een aantal dingen die je zou kunnen proberen als je een lagere label hebt zodat je uiteindelijk een A-label krijgt. De eerste tip is het beter isoleren van je huis. Als er bijvoorbeeld veel vocht in je huis komt, dan moet je vaak je verwarming hoger zetten. Dit verbruikt weer meer energie. Probeer daarom waar het kan je huis beter te isoleren.

Een andere tip is om een zuinige ketel aan te schaffen. Dit kan je vooral het beste doen als je in een oud huis woont. Vaak zijn daar nog hele onzuinige ketels. Zonnepanelen kunnen ook zeker meehelpen met het verbeteren van je energielabel. Je produceert namelijk zelf energie met je zonnepanelen. Hoewel dit allemaal misschien duur klinkt, is het op de lange termijn wel voordeliger. 

Geef een reactie